WP Service & Support

CMS Systemer for publisering

Satt opp, ferdig installert av eksperter.  

Hva er CMS?

CMS står for Content Management System – eller publiseringsløsning. Systemets hensikt er å gjøre det enkelt å publisere og oppdatere innhold på en nettside.  

Før publiseringsløsningene kom ble mange nettsider håndkodet, dette var følgelig både tidkrevende og etter hvert vanskelig å håndtere. Her skal vi ta en nærmere kikk på de forskjellige publiseringsløsningene og forklare hva som er best til hvilke formål. 

Vi går litt igjennom forskjellige løsninger, med fordeler og ulemper og forklarer til slutt hvorfor vi velger som vi gjør. 


Ta gjerne kontakt med oss, om du ønsker rådgivning i tidlig fase. 

Innholdsfortegnelse

Forskjellige typer CMS

Det finnes mange forskjellige CMS systemer på markedet. En svært vanlig feil vi opplever er at man har valgt feil CMS til oppgaven og på den måten maler seg inn i et hjørne, hvor man må investere i en ny nettside. På denne siden vil vi holde oss til gruppen publiseringsløsninger for Web. (WCMS) 

CMS som Saas (Gjør det selv-løsninger)

Det har blitt populært med «dra og slipp»-editorer eller sidebyggere, hvor de aller fleste klarer å lage nettsider selv. Løsningene driftes av leverandøren, og ligger i skyen.  Dette er løsninger som gjør at du ved hjelp av maler eller enkel tilpasning kan ha en nettside oppe å gå i løpet av minutter eller timer. 

Eksempler på slike løsninger er:

Squarespace:
En brukervennlig løsning med mulighet for relativt avanserte nettsider. Inkludert nettbutikk. 

https://www.squarespace.com/

Wix:
Lett å komme i gang, litt kronglete å jobbe med, og kan fort bli uoversiktlig. Bruker maler som du kan tilpasse. Har en del praktiske løsninger for booking o.l.

https://www.wix.com/

Webflow:
Den løsningen som er minst «brukervennlig» av disse, men mer fleksibel. Bør kunne noe kode for å komme i gang og forstå prinsippene. 

https://webflow.com/

WordPress.com:
WordPress opererer også i denne kategorien, hvor du kan registrere deg opp, velge et tema (theme) og tilpasse utseende noe. Her kan man komme raskt i gang. Må ikke forveksles med WordPress.org

https://wordpress.com/

Fordeler

Lav brukerterskel, man må ikke være webutvikler eller designer for å jobbe med disse løsningene. 

Lavere pris

Kommer raskt i gang

Trenger ofte ikke teknisk hjelp

Ulemper

Ligger ikke på egen server, kan ikke flytte de til annen leverandør. 

Oppdateringer er lik for alle, og kan påvirke alle

Du vil måtte flytte ut løsningen på ett eller annet tidspunkt, og det er ikke like enkelt bestandig. Unntaket er WordPress. 

Du kommer til å gjøre feil. 

Headless CMS

Dette er oftest rene backend-systemer, hvor man i større grad kan tilpasse innholdet og oppsettet etter behov. Frontend, selve websiden må programmeres for hånd. Dette passer bedre til skreddersøm, men kommer da gjerne også med en høyere pris for produksjon, og krever følgelig teknisk utviklerkompetanse. Man kan også koble innholdet til «hva som helst» 

Eksempler på slike løsninger er:

Craft CMS:
Kraftfull løsning med en stadig større fanbase. Her kan alt tilpasses, slik du vil ha det. Har egen publiseringsløsning og også e-handelsløsning. 

https://craftcms.com/

Magnolia CMS:
Headsless CMS løsninger er i utgangspunktet relativt like, man bruker sitt favorittspråk i frontend, og henter data via API. 

https://www.magnolia-cms.com/

WordPress as headless CMS:
WordPress kan også utvikles som en headless CMS, noe som gir en kjent backend, og de samme mulighetene for skreddersøm i frontend. 

Les mer om WordPress som headless her

Fordeler

Skreddersøm

Normalt, høy ytelse

Svært fleksibelt

Kan sende data og innhold «hvor som helst» 

Frontend kan utvikles i ønsket rammeverk

Ulemper

Krever utviklingskompetanse

Tar tid å utvikle

Ofte svært avhengig av utviklerens kompetanse

Må passe på at det finnes nok utviklerkompetanse til løsningen som bygges. 

Open Source CMS

Jeg har forenklet kategoriseringene litt, man kan kategorisere i forskjellige dimensjoner. Open Source, eller åpen kildekode er prosjekter hvor lisensen for bruk av produktet er gratis, i motsetning til kommersielle produkter som f.eks Craft CMS. Det man ofte betaler for her er teknisk hjelp, support, utvikling, tilpasninger og 3.partsløsninger. (Slik som vi tilbyr på våre nettsider) – Felles for disse er at du må leie eller eie din egen server. 

Eksempler på slike løsninger er:

WordPress :
WordPress har en iboende fleksibilitet som gjør at man kan plassere det i hver sin kategori, det er likevel viktig å være obs på hva du velger. WordPress er den løsningen med helt klart størst markedsandel og brukes av både store og små aktører. 

https://wordpress.org/

Joomla :
Mer populær før, og lå for 15 år siden rundt ca 13-15% markedsandel, men har sunket i løpet av årene. Har i dag en markedsandel under 5% 

https://www.joomla.org/

Drupal :
2 % Markedsandel, men relativt aktivt utviklermiljø. Egner seg i følge mange bedre til svært store prosjekter. Har også en høyere brukerterskel og du vil måtte trenge en utvikler. 

https://www.drupal.org/

Fordeler

Kan være lett å komme i gang, og har stor fleksibilitet.

Kan plasseres på den serveren du ønsker, og flyttes til ny leverandør.

Ofte utviklet i kjente programmeringsspråk, og lett tilgang til utviklingskompetanse. 

Ulemper

Svært mange muligheter, lett å ta feil. 

Noen kan kreve høyere serverytelse for å gi god nok ytelse. 

Kildekoden kan inneholde overflødig kode. 

Trenger ofte støtte eller hjelp fra utviklere eller erfarne brukere. 

Hvordan velge riktig CMS?

Kjøretøyet må passe til behovet og bruken. Det samme gjelder med publiseringsløsninger. Skal du ha en stor nettside? Skal du selge eller tjene penger via nettsiden? Eller er det snakk om enkel informasjon? Kanskje er nettsiden din bare en hobby? 

Har du planer om å satse på nettsiden? Skal den være synlig? Hvor skal man finne den, og hvem er i målgruppen. 

Det å velge riktig CMS er ikke enkelt om man er utrent. 

Du ønsker å gjøre alt selv, men har ikke utviklerkompetanse? 

Da kan Squarespace, Wix eller WordPress.com være riktig valg for deg. Wix har kommet med noen interessante nyheter rundt SEO, som kan dytte de litt foran Squarespace, men muligheten til å eksportere ut fra WordPress.com gjør at de har en fleksibilitet om du vokser ut av løsningen. 
Fra et svært erfarent SEO-perspektiv så er WordPress å foretrekke for synlighet i søkemotorene. 

Prisnivå: Lavt.

Du skal lage en nettside for bedriften din, og vil være presentabel for dine kunder? 

Da velger du open source WordPress, og legger det på en server (webhotell) tilpasset WordPress. Du vil gjerne søke råd og hjelp fra et kompetansemiljø i forkant. For det er ganske vanlig å gjøre mange feil i forkant, som er tidkrevende å rette opp i. 

WordPress har også et svært stort utviklermiljø, og du vil alltid finne både nye leverandører, utviklere, serverleverandører m.m. – Du er ikke låst til en teknologi eller ett firma. 

Du kan starte i det små om du ønsker, eller gå rett på større løsninger. 

Prisnivå: Medium til ubegrenset. 

Du har unike behov, eller ønsker å stille i nettsidenes formel 1? 

Om du har innhold som skal publiseres til en app, eller til IoT, eller til forskjellige nettsider. Kanskje du har en eller annen spesialteknisk løsning? Da er headless CMS å anbefale. 

Her er vi på full skreddersøm, og ingenting er umulig. 

Her kan du ta WordPress ut i Headless CMS, men det er verd å se nærmere på Craft CMS. 

Prisnivå: Høyt til ubegrenset. 

 

Still de riktige spørsmålene

Normalt velger de fleste klienter, et byrå først og får presentert en løsning. Mange byråer lager løsninger i Webflow, Wix og Squarespace. Det er da viktig at du vet hva du får og betaler for. 

Er vi låst til dere eller kan vi flytte løsningen til andre leverandører?

Med løsninger som Wix og Squarespace så ligger løsningen ofte som «eid» av en administrator hos byrået. Dette er ikke et problem. Du er uansett låst til plattformens servere, men kan trolig bytte byrå. 

Får vi full admintilgang?

Noen utvikler løsninger og slipper ikke kunden til i adminrolle. Det er en del gode grunner til det, om kunden ikke har kompetanse, og kan rote til. Men du bør uansett ha muligheten – for en dag trenger du den. Vi møter løsninger som er svært låst, og kan kun tilpasses av opprinnelig utvikler – i slike tilfeller må vi lage nytt, fremfor å videreutvikle. 

Hvor er serveren lokalisert? 

Om du har norske kunder i Norge, så bør serveren være lokalisert nær Norge eller i Norge. Det er store datasenter i Sverige, Amsterdam og Frankfurt som leverer svært godt til Norge. Og det er servere som står på motsatt side av kloden og vil være tregere. 

Hvordan er backup-rutinene? 

Fordelen med Wix og de andre Saas, løsningene er at backup er ivaretatt av systemleverandøren. Men om du leier egen server, eller om byrået har egen server, så kan du potensielt være ansvarlig for backup selv. En sikkerhetskopi kan være verd ganske mange penger den dagen du trenger den. 

Hvordan er utviklingskompetansen? 

Dette gjelder både teknologien og plattformen. Enkelte CMS systemer kan være komplekse og ha et lite miljø som behersker det. Det vil si at noen må bruke tid på å lære seg en ny plattform – om de skal ta over prosjektet. Hvilken teknologi brukes i frontend? 

En dag vil det være behov for at andre jobber med din løsning – det er verd å tenke på først. 

En av fordelene med WordPress er det store kompetansemiljøet. 

Hva med 3.partsløsninger? 

Skal du implementere vipps? Klarna, Dintero eller Nets? Hvilken betalingsløsning skal du ha, og lar den seg implementere til løsningen du har valgt? 
Det er ikke opplagt at alt går til alt. 

Derfor velger vi WordPress CMS

Fordi vi kan det! Neida, ikke bare derfor. WP har en stor iboende fleksibilitet – man kan utvikle enkelt og raskt, eller komplisert og lenge. Man kan bruke maler eller skreddersøm. 

Et sterkt utviklingsmiljø med kompetanse i enhver liten by over hele verden, gjør at løsningen vil fortsatt være markedsleder i mange år fortsatt. 

Man kan enkelt utvikle enkle nettsider eller avanserte intranett eller nettbutikker. 

Det finnes enn tilleggsmodul til alt – og de aller fleste 3.partsløsninger har ferdige integrasjoner til WordPress. 

Brukergrensesnittet i backend kan tilpasses å gjøres ufeilbarlig, slik at du ikke kan gjøre feil i din administrasjon.  

WordPress har et stort aktivt utviklermiljø, som vedlikeholder og oppdaterer løsningene kontinuerlig. 

Og den dagen du ikke lenger vil være kunde et sted, så kan du flytte hele prosjektet til en ny aktør. 

15 års erfaring er heller ikke noe å kimse av. 

CMS Oppsummering

Det finnes en rekke CMS-løsninger på markedet. Se en ikke utfyllende liste over CMS-leverandører hos Wikipedia 

Vi er spesialister på WordPress, men har brukt flere andre systemer over mange år. Derfor kan vi også være trygge på å si at WordPress er et ypperlig valg for mange, men ikke riktig valg for alle. Men er du usikker, så er WordPress et godt sted å starte – fordi det er enklere å bytte fra WP til noen andre, enn motsatt. 

Om du ønsker å satse på nettsiden din, være synlig og skape en slagkraftig nettside, anbefaler vi at du unngår «Gjør det selv løsningene» – Det er også viktig å være obs på at mange designere og designbyråer, som ikke behersker kode, leverer nettsider i disse løsningene. At noen er flink på design, betyr ikke at de kan kode, og motsatt. 

Du trenger ofte både designere og utviklere til en god nettside.